Najzdrowsze ryby w polskich wodach

Nie od dziś wiadomo, że mięso z ryb jest wyjątkowo zdrowe. Obfituje w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu kwasy tłuszczowe, są wyjątkowo ważne w diecie osób dorastających i kobiet w ciąży. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a dodatkowo morskie ryby bogate w są jod, którego niedobór często prowadzi do chorób tarczycy. Oto 5 ryb, które warto regularnie spożywać!

1. Dorsz

Dorsz to ryba słonowodna, która powszechnie występuje w Bałtyku oraz Oceanie Atlantyckim. Mięso z dorsza jest jasne, chude i niskokaloryczne. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych aminokwasów oraz witaminy z grupy B. To świetne źródło takich pierwiastków jak selen i fosfor. Dodatkowo mięso z tej ryby jest wyjątkowo smaczne, a dorsz pod pierzynką posmakuje nawet największym niejadkom.

2. Węgorz

Mięso z węgorza popularne jest przede wszystkim na Mazurach oraz na Pomorzu – to ryba wędrowna, która w okresie lęgowym wędruje wzdłuż rzek, aż do morza. Mięso z węgorza jest bardzo tłuste, przez co nie każdemu przypadnie do gustu jego smak. Zdecydowanie warto jednak wprowadzić je do swojej diety! To doskonałe źródło witaminy A oraz witaminy D, które razem wspomagają odporność, pozytywnie wpływają na kości i stawy oraz zapobiegają pojawieniu się chorób wzroku.

3. Makrela

Choć wędzone makrele powszechnie występują na polskich stołach, ich mięso jest często niedoceniane. Ta tłusta ryba zawiera bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D. Regularne spożywanie makreli świetnie wpływa na układ krwionośny, reguluje poziom cholesterolu oraz zapobiega pojawieniu się miażdżycy.

4. Pstrąg

Pstrągi to słodkowodne ryby, które często wyławiane są z krystalicznie czystych rzek górskich. Cechują się chudym, jasnym mięsem, świetnie smakują po upieczeniu lub grillowaniu. To doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, a także wielu pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu: w szczególności wapnia, fosforu i potasu.

5. Karp

Karpie w Polsce spożywane są przede wszystkim z okresie bożonarodzeniowym i posiadają zarówno swoich zwolenników, jak i zaciekłych przeciwników. Trzeba przyznać, że mięso z karpia ma dosyć specyficzny, słodkawy smak. Jednak karpie są także wyjątkowo zdrowe! Zawierają dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Mięso z karpia to także świetne źródło witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak przyrządzać ryby, by cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami? Należy unikać smażenia, w szczególności obtaczania ryb kaloryczną, chłonącą tłuszcz panierką. Ryby można jednak piec w naczyniu żaroodpornym lub w folii, grillować lub gotować na parze, świetnie sprawdzą się do przyrządzania zup i wywarów, a także rybnych sosów do dań na bazie ryżu i makaronu.

Author: gillianmckeith.pl