Dieta cukrzycowa.

Kluczem do opanowania choroby jest dieta, która ułatwia utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Chorzy na cukrzycę, muszą wiedzieć co mogą jeść aby bezpiecznie dostarczać energię do organizmu. Dobrze dobrana dieta jest w stanie ustabilizować poziom cukru we krwi szczególnie u chorych na cukrzycę typu 2. Samą dietą nie ma możliwości utrzymania poziomu cukru na odpowiednim poziomie w przypadku cukrzycy typu 1.

Dieta dla osób cierpiących na cukrzycę

Przestrzeganie wskazań dietetycznych i odpowiednio dopasowana dieta dla osób cierpiących na cukrzycę powoduje, że regulacja poziomu cukru we krwi jest sprawniejsza. Dotyczy to zarówno osób chorych na cukrzycę typu 1 i 2. W celu utrzymania prawidłowego poziomu insuliny we krwi, konieczne jest aby chory poznał swoje zapotrzebowanie energetyczne. Jest ono uzależnione od płci, wieku, wagi, aktywności fizycznej i jest niezbędne do ustalenia ilości białek, tłuszczów a przede wszystkim węglowodanów w pożywieniu. Ustalenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego jest kluczowe aby chory wiedział ile i jakich pokarmów dziennie może spożyć.

Niezależnie od rodzaju cukrzycy, dla chorych stosuje się dietę bogatoresztkową oparta na zasadach zdrowego żywienia. W diecie ogranicza się łatwo przyswajalne węglowodany, oraz tłuszcze zwierzęce. Głównym jej założeniem jest utrzymanie glukozy we krwi na stałym, prawidłowym poziomie oraz zapobieganie jego wahaniom.

Dieta cukrzycowa

W diecie cukrzycowej najważniejsze są węglowodany. Dieta polega na ograniczeniu cukrów prostych, które znajdują się w owocach, gotowych daniach i przetworach a przede wszystkim w słodyczach. Z uwagi na fakt, że wszystkie cukrowce w naszym organizmie przerabiane są na cukry proste, niezbędna jest kontrola ich ilości w pożywieniu. Bardzo ważne i równie istotne jest sumienne przestrzeganie wyznaczonego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ponad to u osób z cukrzyca typu 2 otyłych, konieczne jest ograniczenie kalorii w celu redukcji masy ciała.

 

Author: gillianmckeith.pl