Mięso a przedłużacze

Żyjemy w czasach, w których cheeseburger czy inne jedzenie typu fast food kosztuje mniej niż większość warzyw w supermarketach. Przemysł spożywczy skupił się na tworzeniu obfitej podaży żywności za mniej pieniędzy i tu właśnie pojawiają się wypełniacze. Wypełniacze są dodatkami, które pomagają zwiększyć wagę żywności z tańszymi składnikami, co pomaga obniżyć cenę. Wypełniacze znajdują się głównie w przemyśle przetwórstwa mięsnego, a przetworzone mięso, takie jak hamburger i kiełbasa, są najlepszymi kandydatami na wypełniacze. Wynika to z faktu, że mięso to duże bilety w budżecie na jedzenie. Stosowanie wypełniaczy do mięsa może obniżyć koszt mięsa o 10–30 procent

Wypełniacze Mięsa

Popularnym rodzajem wypełniacza w przemyśle mięsnym jest MDM. MDM, czyli mięso pozbawione kości mechanicznie, składa się z tańszych materiałów z tusz zwierzęcych, które są używane do wołowiny, przeznaczonej na kalambur, mięsa. W tworzeniu mięsnych produktów często udział mają nadziewarki do wędlin. To co zostanie „włożone” w skład danego przetworu zależy już od producenta. MDM zwykle składa się z mięsa indyczego i drobiowego, a niektóre tańsze mięsa mogą być w całości wykonane z innych substancji.

Przedłużacze

Przedłużacze są rodzajem wypełniacza o większej zawartości białka i służą do tego, aby mięso poszło dalej. Przedłużacze zwykle składają się z mieszanki zbożowej w połączeniu z mięsem, tłuszczem, krwią i narządami wewnętrznymi i są powszechne w przetworzonych mięsach, takich jak hot dogi i kiełbaski śniadaniowe. Niektóre produkty są wytwarzane z przetworzonego mięsa zawierającego przedłużacze, które są gotowane, a następnie pakowane. Okres przydatności do spożycia sprawia, że ​​można go przechowywać jako zapas awaryjny.

 

Author: gillianmckeith.pl