Pyszne kotlety bezmięsne

Na myśl o kotletach najczęściej naszym pierwszym skojarzeniem są kotlety schabowe albo klasyczne mielone. Te także są pyszne i przyrządzane bardzo często ale składają się przede wszystkim z mięsa. Tymczasem coraz więcej osób postanawia rezygnować z diety mięsnej lub ograniczać mięsne posiłki. Pojawiają się wówczas argumenty odnoszące się do ekologii, religii czy przede wszystkim zdrowia. Warto pamiętać o tym, że posiłki wegetariańskie czy wegańskie wcale nie muszą być nudne i monotonne. Krytycy diety roślinnej podkreślają, że nie zaspokaja ona niektórych potrzeb organizmu czy nie dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych jednak to nie jest prawda. Kluczem do dobrej diety wegetariańskiej bądź wegańskiej jest przede wszystkim odpowiednie zbilansowanie posiłków i różnorodność. Posiłki roślinne mogą być przepyszne i bardzo urozmaicone. Takie właśnie są kotlety z młodej kapusty i czerwonej soczewicy, które z łatwością przyrządzimy w naszej kuchni. Soczewica znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, jest zdrowa i często wykorzystywana właśnie w bezmięsnych posiłkach. Również młoda kapusta to witaminowa bomba dla naszego zdrowia i urody. Takie kotlety smakują jak najlepsze mięsne dlatego jeżeli jeszcze nigdy ich nie próbowałeś, to teraz masz najlepszą okazję.

Składniki

Do przygotowania tych kotletów potrzebujemy: szklankę soczewicy czerwonej, szklankę kaszy gryczanej, półtorej szklanki młodej białej kapusty, mąkę i drobne otręby, 30 g przecieru pomidorowego i olej do smażenia a także przyprawy: łyżkę pietruszki, dwie łyżki majeranku, po łyżeczce ostrej papryki, kurkumy i kminku mielonego.

Przepis

Zaczynamy od ugotowania czerwonej soczewicy. Osobno gotujemy także kaszę a następnie wszystko razem mieszamy. Kapustę drobno siekamy i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju do momentu aż zmięknie. Wszystkie składniki mieszamy na papkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Aby mieszanka nie była zbyt rzadka, dodajemy odrobinę mąki i mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w mące i otrębach. Smażymy przez chwilę na rozgrzanej olejem patelni.

 

Author: gillianmckeith.pl