Co charakteryzuje kuchnię śródziemnomorską?

Myśląc o kuchni śródziemnomorskiej od razu na myśl przychodzi nam aromatyczna kuchnia grecka lub włoska. U podstaw jednak smaków kuchni śródziemnomorskiej leżą tradycje wszystkich państw basenu Morza Śródziemnego. Jest ona uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie.
W kuchni śródziemnomorskiej używa się przede wszystkim świeżych warzyw, owoców, a najbardziej charakterystycznym składnikiem potraw są ryby i owoce morza. Najczęściej kojarzy się ją z sałatkami z oliwkami i serem feta czy też aromatycznymi daniami makaronowymi. Należy jednak pamiętać, że dieta śródziemnomorska jest o wiele bardziej zróżnicowana. Po za rybami i owocami morzami, takimi jak np. małże, krewetki czy homary, wykorzystuje się różnorodne przetwory mleczne (sery francuskie, jogurt grecki, ser feta), owoce i przeróżne zioła i przyprawy. Mięso w kuchni śródziemnomorskiej gra rolę drugoplanową i ogranicza się spożycie mięsa czerwonego, co pozytywnie wpływa na zdrowie. Wskazuje się na to, że mieszkańcy południowej Europy rzadziej cierpią na choroby serca oraz kości. Smak kuchni śródziemnomorskiej z pewnością wzbogaci dobrze dobrane wino. Odwiedź stronę wybieramwino.pl.

 

Author: gillianmckeith.pl