Domowe sposoby na słodycze

Słodycze są jednym z najchętniej kupowanych produktów w supermarketach. Są chętnie spożywane przez osoby w każdej grupie wiekowej, zaczynając od dzieci i kończąc na seniorach. Jednak jak powszechnie wiadomo, dostępne w sklepach słodycze nie są zdrowe. Chodzi nie tylko o sam zawarty w nich cukier, ale także o inne wartości odżywcze, które mogą negatywnie wpływać na nasz stan zdrowia. Dlatego wiele osób decyduje się na samodzielne wykonanie słodyczy domowymi sposobami, decydują się na to zwłaszcza osoby posiadające dzieci. Jak zatem przygotować domowe słodycze i które z nich będą najlepsze?

Rodzaje domowych słodyczy

Ostatnio dużą popularnością cieszą się batoniki orzechowe z kajmakiem, które są bardzo zdrową przekąską, ze względu na zawartość orzechów, bogatych w zdrowotne tłuszcze. Kajmak to nic innego jak solony karmel, który jest pyszny i można go łatwo przygotować w domu, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zakupić jako gotowy produkt w sklepie. Osobiście polecam tego rodzaju przekąski, ze względu na ich pyszny smak i aspekty zdrowotne.

Innym prostym przepisem są ciasteczka owsiane z bakaliami. Wystarczy połączyć ze sobą płatki owsiane, wymieszać je z bakaliami i upiec w temperaturze 120 stopni na termoobiegu. Zawartość bakalii, takich jak rodzynki, daktyle czy figi sprawi, że przekąska ta będzie bardzo zdrowa i jednocześnie pożywna, zatem zaspokoi pojawiający się w ciągu dnia głód.

Jak często jeść słodycze?

Oczywiście najlepiej jest w ogóle zrezygnować ze słodyczy i po nie nie sięgać. Jednak nie oszukujmy się, każdy czasem będzie mieć ochotę na coś słodkiego. Dobrze jest spróbować jeść słodycze tylko raz w ciągu tygodnia, natomiast jeśli nie możesz się od nich powstrzymać, spróbuj jeść je raz na trzy dni. Oczywiście najlepsze będą słodycze, które samodzielnie wykonasz w domu. Postaraj się ograniczyć ilość czekolady, ponieważ jej zbyt duże ilości znacznie osłabiają nerki i mogą przyczynić się do powstawania piasku w nerkach, co prowadzi do kamieni i kamicy nerkowej.

 

Author: gillianmckeith.pl