Cudowne właściwości amarantusa.

Amarantus nie należy do najczęściej sięganych przez nas wyborów żywieniowych ale mało osób wie że w każdym gramie tego maleńkiego ziarenka, które po ugotowaniu dosyć mocno się klei, jest większe stężenie wapnia niż w mleku. Jest on o wiele lepiej przyswajalny przez człowieka ponieważ występuje razem z potężną dawką różnych wzmacniających kości aminokwasów oraz z kolagenem.

 

Oprócz zawartości wapnia ziarna amarantusa dostarczają bardzo szerokiego dla naszej urody spektrum ważnych minerałów które wspomagają nasze kości, włosy i skórę między innymi wpływający na strukturę i kolor włosów mangan, a także dodające energii żelazo. Przede wszystkim jednak 50 gramów amarantusa zawiera około 8 gramów upiększającego białka, niezbędnego budulca nieprzemijającej urody. Można go zastosować dodając go do płatków śniadaniowych czy dołączając do sałatek na bazie zieleniny i warzyw aby doładować naszą sałatkę dobrymi makroskładnikami czy uprażyć jego ziarna do chrupkości na patelni zamieniając go w zdrową przekąskę.

Author: gillianmckeith.pl