Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest to owoc choć często niesłusznie klasyfikowany jest jako warzywo, po który warto często sięgać komponując jadłospis oparty na zdrowych nieprzetworzonych produktach.

 

Awokado jest dobrym wyborem ze względu na walory smakowe jak i również na zawartość zdrowych i łatwo przyswajalnych przez człowieka zdrowych tłuszczów które regulują i wspomagają wiele procesów w naszym organizmie i gospodarce energetycznej, właśnie dlatego jest to o wiele zdrowszy zamiennik masła oraz produktów masło podobnych które często mają składy oparte na utwardzaczach oraz tłuszczach trans. Awokado polecane jest dla osób które pragną wzmocnić swoje stany kostne ze względu na zawartość witaminy K dlatego dietetyce zalecają jego spożycie dla osób zmagającym się artretyzmem, może działać zarówno profilaktycznie oraz przeciwbólowo. Awokado to owoc obfitujący również w wysoką zawartość cennej dla nas witaminy C, która pozyskiwana z pożywienia jest łatwiej przyswajalna niż w formie polecanych aptecznych tabletek musujących które mają w składzie cukier.

Author: gillianmckeith.pl