Pyszny sposób na domową chałkę

Nie znam lepszej przekąski niż domowa, ciepła i świeża chałka. A dodatkowo, wykonanie przepysznej maślanej chałki nie wymaga od nas dużej ilości czasu i nadmiaru pracy. W kilku prostych krokach możemy pocieszyć się wykonaną samodzielnie i wyjątkową chałką.

Pyszny sposób na domową chałkę

Przede wszystkim wystarczy dobrze zagnieść ciasto drożdżowe, a później pozostaje już tylko kwestia zrobienia najzwyklejszego na świecie warkocza i posmarowanie całości roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo możemy wykonać maślaną kruszonkę do chałki, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsza. Do przygotowania chałki potrzebne nam będą: 7 g suchych drożdży (instant), 250 ml mleka, 4 łyżki cukru, 500 g mąki, 1 jajko, 70 g miękkiego masła. Dodatkowo 1 roztrzepane jajko. Natomiast na przygotowanie kruszonki: 80 g mąki pszennej, 40 g masła, 40 g cukru. Samo przygotowanie należy zacząć od dodania do misy robota bądź na stolnicę 500 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 7 g drożdży instant, 70 g miękkiego masła, 250 ml letniego mleka, a także jajka. Całość należy wyrobić na gładkie ciasto. Gdyby się mocno kleiło do rąk, możemy podsypać je lekko mąką.

 

Ciasto, powinniśmy wyrabiać przynajmniej 5 minut (bez znaczenia czy ręcznie czy za pomocą robota kuchennego). Gdy ciasto będzie już wyrobione to kształtujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wierzch ciasta przykrywamy ściereczką. Ciasto, po upływie tego czasu powinno zwiększyć swoją objętość. Następnym krokiem jest podzielenie ciasta na trzy podłużne wałeczki, które będziemy łączyć jak zwykły warkocz z włosów. Na sam koniec należy podwinąć końcówki na spód chałki i ułożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Uformowaną chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką (wedle uznania). Aby uzyskać idealną kruszonką do miski należy wsypać mąkę, cukier, a także dodać masło. Całość należy rozgnieść palcami, aż powstanie idealna kruszonka. Posypujemy nią chałkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy przez około 30 – 35 minut.

Author: gillianmckeith.pl