Rozpoczynając swoje odchudzanie warto wiedzieć od jakiego poziomu wagi wychodzimy i do jakiego dążymy. Nie jest bezpieczne określanie docelowej wagi „z głowy”, bo chcemy dorównać koleżance. Prawidłowa waga jest związana z wiekiem, płcią, stopniem aktywności fizycznej. Istnieją różne wskaźniki, które będą małą wskazówką jakie normy będą odpowiednie w naszym przypadku. Jednym z nich jest BMI czyli wskaźnik masy ciała. jest to stosunek wagi ciała wyrażonej w kilogramach do wzrostu w metrach podniesionego do kwadratu. Aktualnie odpowiednim poziomem jest 25 i jest to poziom określany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Nie należy przywiązywać wielkiej wagi do tego wskaźnika, można to potraktować jako niezobowiązującą wskazówkę. Owszem, oblicz BMI przed rozpoczęciem odchudzania, ale warto pamiętać, że nie jest to odpowiednia miara dla dzieci poniżej 14 roku życia, kobiet w ciąży i wyczynowych sportowców. Ci ostatni mają większy poziom tkanki mięśniowej co może przekładać się na większą wagę (mięśnie w końcu ważą więcej niż tłuszcz). BMI nie uwzględnia poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie, nie może być także stosowany jako miernik zdrowia. Powstają opinie, że poziom 25 jest zbyt niski dla wielu osób, które mimo nadwagi wynikającej ze wskaźnika mają wszystkie wyniki zdrowotne w normie.
Najnowsze komentarze