Wartościowa pasza białkowa, która jest alternatywą dla drogiej importowanej soi? Mowa, oczywiście o śrucie rzepakowej, stosowanej w żywieniu bydła! Jeśli szukasz sprawdzonych informacji na temat śruty rzepakowej, przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, jakie ma ona zalety oraz czemu jest niezastąpiona w każdej hodowli!
Śruta rzepakowa – podstawowe informacje
1 kilogram śruty rzepakowej może zastąpić około 880 gram poekstrakcyjnej śruty sojowej! Ponadto, śruta z rzepaku wyróżnia się większą strawnością w żwaczu niż soja. Białko pochodzące ze śruty rzepakowej jest dokładniej rozkładane i wykorzystywane przez bakterie żwaczowe. Obecne na rynku produkty śruty rzepakowej zawierają dwa razy mniej niż dopuszczalna norma glukozynolanów, dlatego są bezpieczne w stosowaniu i nawet stosowane w dawkach 5 kilogramów nie wpływają negatywnie na zdrowie zwierząt. Wszystkie zakłady zajmujące się wytwarzaniem paszy z rzepaku stosują tą samą technologię. Oznacza to, że zakupiona pasza nie różni się tak bardzo między sobą pod względem wartości odżywczych – różnice te są naprawdę drobne.
Skład śruty rzepakowej – korzyści dla Twojej hodowli
Śruta rzepakowa jest tania i ekologiczna. Przede wszystkim zaś pochodzi z rodzimych upraw i nie podlega tak dużym wahaniom cenowym, jak soja. Skład śruty rzepakowej to:
- białko g/kg: 360-380
- tłuszcz g/kg: 20-40
- włókno g/kg: 110-140
- popiół g/kg: 70-85
Tak, jak było to już powiedziane powyżej, śruta, a właściwie białko w niej zawarte, doskonale rozkłada się w żwaczu, co korzystnie wpływa nie tylko na przewód pokarmowy i samopoczucie zwierząt, ale w przypadku krów mlecznych, może też podnieść walory smakowe mleka. Niższa zawartość mocznika w mleku ma związek ze zbilansowanym środowiskiem żwacza – mleko krów karmionych śrutą jest cenione ze względu na doskonały smak. Poza tym fakt, iż zwierzęta karmione są rodzimą paszą, niemodyfikowaną genetycznie ma duże znaczenie dla nabywców i skupujących produkty hodowli.
Większa smakowitość – lepsze pobieranie dawek
Śruta z rzepaku wyróżnia się także dużą smakowitością. Krowy chętnie pobierają dawki oraz przy okazji zjadają mniej lubiane pasze ( jeśli na stół paszowy zostanie podana śruta z rzepaku, jako dodatek ). Wysoka smakowitość sprawia, że zwierzęta otrzymują odpowiednią ilość kalorii oraz ich zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest w pełni zaspokojone.
Podsumowanie – śruta nie tylko w żywieniu bydła
Jeśli szukasz niedrogiej alternatywy dla soi i zależy Ci na dobrych wynikach hodowli, koniecznie powinieneś zacząć stosować śrutę rzepakową! Co ciekawe, nadaje się ona też dla trzody chlewnej, ale raczej nie poleca się jej dla prosiąt. Dla poprawy stopnia strawności u trzody chlewnej, należy zbilansować dietę oraz ściśle przestrzegać zaleconych dawek dziennych. Śruta rzepakowa jest coraz bardziej popularnym produktem, a do tego bezpiecznym – standaryzacja produkcji i restrykcyjne kontrole sprawiają, że jest to pasza warta uwagi każdego świadomego hodowcy!
Najnowsze komentarze