Urządzając kuchnię gastronomiczną można złapać się za głowę. Początkowo wszystko wydaje się proste – stół, piekarnik, szafa chłodnicza. Jak urządzić kuchnię gastronomiczną ergonomicznie? Podpowiadamy!
Szykując listę urządzeń i mebli do kuchni gastronomicznej, przeważnie skupiamy się na urządzeniach i akcesoriach – piecach konwekcyjno-parowych, zmywarkach, szafach chłodniczych, wózkach cateringowych, garnkach, patelniach. Meble gastronomiczne po prostu określamy mianem MEBLI, a wręcz jakiś mebli. Nieodpowiednio dobrane meble mogą utrudnić nam płynne funkcjonowanie w kuchni gastronomicznej. Na początku może to być niedostrzegalny problem, jednak on urośnie w momencie zatłoczonych wieczorów, kiedy przygotowanie dań będzie wyglądać jak wyścig z czasem. Na co zwrócić uwagę?
Wielkość kuchni
Przede wszystkim dokładnie zmierz swoją kuchnię gastronomiczną. Uwzględnij wszelkie kąty i zakamarki. Maksymalnie wykorzystaj przestrzeń, jaką posiadasz. Pamiętaj, żeby zachować też wymagane odległości. Przyjrzyjmy się innym liczbom:
- średnia wyskość stołów roboczych powinna wahać się od 85 do 95 cm
- średnia szerokość blatu roboczego wynosi ok. 120 cm
- głębokość powierzchni roboczej powinna wynieść od 70 do 80 cm
- półki powinny być zawieszone 50 – 60 cm nad płaszczyzną roboczą
- odległość urządzeń grzewczych od innych stanowisk pracy powinna wynieść 140 cm
Oczywiście, podane dane są uśrednione. Wysokość mebli kuchennych dla zapewnienia ergonomii stanowiska pracy, zależy od wzrostu danego pracownika. Szukając specjalistów, koncentrujesz się na ich kwalifikacjach, a nie wzroście dopasowanym do pozostałych członków załogi. Dlatego wybierając meble do kuchni gastronomicznej sprawdź, czy mają regulowane nóżki.
Funkcjonalność
Urządzając kuchnię gastronomiczną stawiaj na funkcjonalne rozwiąznia. Jeśli potrzebujesz stołu chłodniczego warto wziąć pod uwagę taki, który pod blatem ma dodatkowe szuflady czy szafę chłodniczą do przechowywania produktów lub półproduktów. Są też stoły chłodnicze z nadstawką, co ułatwia przygotowanie pizzy czy sałatek. Planując, jakie potrawy będą przygotowane w danym miejscu, możesz precyzyjnie dopasować meble oraz urządzenia gastronomiczne. Jeśli jako manager czy właściciel restauracji jesteś nowy w branży, porozmawiaj z szefem kuchni o procesie przygotowania dań. Wtedy wspólnie stworzycie wygodną i ergonomiczną przestrzeń do pracy.
Higiena to podstawa
Wybierając meble do kuchni gastronomicznej, stoły robocze, stoły chłodnicze czy stoły z basenem, zawsze sprawdź, z jakiej stali nierdzewnej są wykonane. Im wyższa jakość stali nierdzewnej tym łatwiejsze czyszczenie powierzchni oraz utrzymanie wysokiego poziomu higieny. Dodatkowo, stal nierdzewna nie jest narażona na korozję i nie reaguje z kwasami, dzięki czemu jest bardziej wytrzymała i posłuży nam dłużej. Mówiąc o higienie, warto wziąć pod uwagę miejsce na stół roboczy z basenem, gdzie szybko umyjemy ręcznie niektóre naczynia, sprzęt gastronomiczny czy opłuczemy produkty spożywcze takie jak owoce i warzywa. Dla zapewnienia odpowiedniej higieny, tak koniecznej w przypadku gastronomii, stołu roboczego z basenem nie może absolutnie zabraknąć.
Najnowsze komentarze